Slik handler du trygt på nett

Å handle på nett i dag er minst like opplagt som å handle i fysiske butikker. Ifølge Postnord økte faktisk netthandelen med hele 49 % i løpet av andre kvartal 2020, også kjent som «pandemikvartalet». Ettersom flere og flere kjøper varene sine på nett, har antallet svindel vokst jevnt og trutt. Dette bør du holde øye med når du handler på nett!

Falske sider og svindelannonser

Det kan være vanskelig å skille en seriøs e-handel fra en falsk. Dyktige svindlere vet hva som fungerer og manipulerer deg bokstavelig talt til å opptre uaktsomt. Kanskje lokker de med et uslåelig tilbud i form av sterkt rabatterte priser på dine drømmeprodukter. Du klikker ivrig videre via annonser og plutselig er du inne på en betalingsside som til og med kan se ekte ut for et trenet øye. Deretter fyller du inn kortopplysningene dine som lagres av svindlere. Dessverre vil du aldri se et glimt av produktet du har kjøpt.

Annonsesvindel er på vei oppover

Ifølge Brottsförebyggande rådet (Brå) har annonsesvindel økt kraftig i 2021. Allerede i oktober var det rapportert om mer reklamesvindel enn i hele fjor. Med Black Friday-salget, sammen med den påfølgende julehandelen, er det stor risiko for at mange flere privatpersoner blir lurt før året er omme.

Husk dette når du handler på nett:

Velg selskaper og e-handelssider du stoler på. Velg sider og forhandlere som du har handlet fra før. Når det dukker opp nye spillere som du ikke kjenner igjen, er risikoen større for at du har å gjøre med en falsk side. Ønsker du et produkt som ikke er tilgjengelig for kjøp på sidene du kjenner – finn ut mer om selskapet. Søk etter firmanavn og les eventuelle anmeldelser fra andre kjøpere. Virker de troverdige?

Hengelåsen. Hvis du ser en låst hengelås i adressefeltet betyr dette at tilkoblingen til nettsiden er kryptert og autentisert. Dette betyr igjen at nettleseren din kan garantere at siden er ekte, noe som indikerer at siden er sikker.

Betalingsmuligheter og levering. Velg å få en faktura hjem i stedet for å betale direkte med kortet ditt – spesielt hvis det er en ny side du ikke kjenner. På denne måten kan du sikre at varen du kjøper faktisk er levert før du betaler. Generelt bør du være mye mer forsiktig hvis det ikke finnes betalingsalternativer, eller hvis kortbetalinger til og med er det eneste alternativet.

Bruk aldri e-ID-en din på forespørsel fra noen andre. Det kan gjentas – godkjenn aldri noe med eID som du ikke har igangsatt selv.

Om SkimSafe

Om SkimSafe

SkimSafe er et svensk sikkerhetsselskap grunnlagt i 2016 og vår visjon er at du skal være trygg i hverdagen. Vi utvikler innovative produkter og tjenester som hjelper privatpersoner med å beskytte seg mot moderne svindel. I dag har vi hundretusenvis av fornøyde kunder og vi samarbeider med store etablerte butikkjeder som Clas Ohlson og MediaMarkt. 

Meny