Romantisk svindel, eller sol-og-vår som det også kalles, er ikke et nytt fenomen. Svindlere som starter et kjærlighetsforhold med baktanken om å lure offeret for penger, har eksistert i uminnelige tider. Men med internett og mengden av datingsider og apper som finnes i dag, er dessverre risikoen for å bli påkjørt større enn før.
Foruroligende økning
Isolasjonen de siste to årene har ført til at flere og flere har søkt internett for sin sosiale kontakt, ikke minst når det gjelder å søke kjærlighet. Men potensielle partnere skjuler organisert kriminalitet og antallet romantisk svindel vokser jevnt og trutt. Ifølge foreløpig statistikk fra Brå var antallet anmeldte romantikkbedrageri i 2021 høyere enn på flere år. Ved utgangen av november i fjor var det kommet inn hele 1.058 anmeldelser til Politiet. Ifølge Lotta Mauritzon ved politiets nasjonale bedragerisenter kan forbrytelsene i mange tilfeller knyttes til internasjonale nettverk.
Modus
Svindlerne bruker datingplattformer, sosiale medier og andre sider på nettet. De er veldig dyktige til å få offeret til å føle seg spesielt og utvalgt. Arbeidet er grundig og de kan bruke uker, måneder eller til og med år på å bygge tillit og selvtillit. Før eller siden vil imidlertid spørsmålet om å låne penger dukke opp. Dette er ofte et akutt behov, det kan være sykehuskostnader for en pårørende som trenger operasjon eller problem med bankoverføring over landegrensene. Hvis forholdet mellom svindleren og hans offer er tilstrekkelig etablert, er ikke et første nei et problem. Svindleren byr på tid og kan bruke lang tid på å overtale personen.
Hvem som helst kan bli offer for en romantikksvindel, uavhengig av kjønn eller alder. Pernilla ble snytt for over en halv million kroner, hører historien hennes.
Hundretusenvis av kroner
Konsekvensene av en romantikksvindel kan være ødeleggende, både økonomisk og følelsesmessig. Ifølge politiet er den gjennomsnittlige kostnaden for et romantisk svindel omtrent 350 000 SEK. For mange som er rammet er skammen så stor at de trekker seg for å melde fra til politiet. Mørketallene fryktes å være store og mange svindlere kan derfor fortsette å jukse uskyldige med penger ustraffet.
Varselskilt
Hvordan skal man da vite at den du skriver og snakker med er den han utgir seg for å være? Det kan være vanskelig, men det er noen fellesnevnere. Militær og medisinsk er to vanlige yrker som går igjen i rapporter om romantikksvindel. Mange ganger bor de et annet sted eller i utlandet, så det er vanskelig å møte personlig. De åpner seg lett og deler gjerne historier om personlige tragedier.
Språket | Vær oppmerksom på kunstige formuleringer og repetisjoner i kommunikasjon. Du kan søke etter spesifikke fraser du reagerer på for å se om de er vanlige. Hvis samme eller lignende ordlyd dukker opp fra andre profiler eller sider, er det et klart varseltegn. Hvis språket er mangelfullt, eller uvanlig malerisk og poetisk, kan det også være en indikasjon på at noe er galt.
Profilbilder | Søk på personens bilder, du kan f.eks. bruk Googles bildesøkeverktøy. Det du ønsker å finne ut er om bildene kommer fra en annens profil eller tidligere har vært publisert på nettsider som ikke har noen tilknytning til personen i det hele tatt.
Spør andre | Noen ganger må du kanskje få hjelp fra noen andre for å se edru ut i en situasjon. Ikke vær redd for å spørre en utenforstående, selv om det føles rart eller pinlig.
Låne penger | Det absolutt største advarselsskiltet! Tenk på rimeligheten i å låne penger til noen du kanskje aldri har møtt i det virkelige liv. Bedragerne er svært dyktige til å overtale og spiller ofte på folk medfølelse og samvittighet.
Kilde: SFF (Svensk Tyverisikringsforening)
Om SkimSafe
SkimSafe er et svensk sikkerhetsselskap grunnlagt i 2016 og vår visjon er at du skal være trygg i hverdagen. Vi utvikler innovative produkter og tjenester som hjelper privatpersoner med å beskytte seg mot moderne svindel. I dag har vi hundretusenvis av fornøyde kunder og vi samarbeider med store etablerte butikkjeder som Clas Ohlso